Välj rätt värmepump till ditt hus. En värmepump tar vara på solenergin som lagras i marken, luften eller vattnet. Denna naturliga värme används för att värma både huset och varmvattnet. Med rätt värmepump kan du sänka dina uppvärmningskostnader avsevärt.
Vilken typ av värmepump som passar bäst för just din villa eller ditt fritidshus i Kungsbacka beror på flera faktorer – till exempel hur ditt hus är utformat, vilket värmesystem du har och hur stor tomt du har. Här nedan får du en översikt över de vanligaste alternativen.
- Bergvärme – mycket värme, året runt
- Jordvärme – fungerar när du har en större tomt
- Sjövärme – för dig som bor nära vatten
- Luft/vattenvärme – lätt att installera
- Luft/luftvärme – bra vid direktverkande el
- Frånluftsvärme – ta vara på värmen i ventilationsluften
- Värmepumpar för större fastigheter
Bergvärme – mycket värme, året runt

Bergvärme hämtar värme ur berggrunden genom ett djupt borrhål. Där nere lagras solenergi som kan användas för att värma både huset och tappvattnet. Det fungerar bra även under de kallaste vinterdagarna.
Med en bergvärmepump kan du minska dina värmekostnader med upp till 80 procent.
På sommaren kan du dessutom använda samma system för att kyla huset med hjälp av det kalla berget. Det kallas naturkyla eller frikyla.
Jordvärme – fungerar när du har en större tomt

Jordvärme hämtar också värme från marken, men i stället för att borra lägger man ner slingor i jorden på cirka en meters djup. Där rinner en vätska som tar upp solvärmen.
En jordvärmepump är ett bra alternativ om du har en tomt på minst 250 till 400 kvadratmeter. Slingorna påverkar inte växtligheten och syns inte ovan jord efter att installationen är klar.
Sjövärme – för dig som bor nära vatten

Sjövärme fungerar ungefär som bergvärme, men rören läggs i stället på sjöbotten. Där fångar de upp lagrad solvärme ur vattnet.
Tekniken med sjövärmepump ger ingen miljöfarlig påverkan och fungerar utan utsläpp. Den enda markpåverkan är grävningen mellan huset och sjön.
Jordvärme – fungerar när du har en större tomt

Jordvärme hämtar också värme från marken, men i stället för att borra lägger man ner slingor i jorden på cirka en meters djup. Där rinner en vätska som tar upp solvärmen.
En jordvärmepump är ett bra alternativ om du har en tomt på minst 250 till 400 kvadratmeter. Slingorna påverkar inte växtligheten och syns inte ovan jord efter att installationen är klar.
Luft/vattenvärme – lätt att installera

En luft/vattenvärmepump använder luften utomhus för att värma både huset och varmvattnet. Den fungerar även när det är minusgrader ute.
Du behöver inte borra eller gräva. Därför blir installationskostnaden lägre jämfört med andra system som också ger vattenburen värme. I rätt förhållanden kan du spara upp till 70 procent av dina värmekostnader.
Luft/luftvärme – bra vid direktverkande el

En luft/luftvärmepump värmer upp luften inomhus med hjälp av utomhusluften. Den passar särskilt bra för dig som har direktverkande el.
Systemet fungerar också som luftkonditionering på sommaren. Dessutom har IVT:s modeller inbyggd luftrening, vilket ger bättre inomhusluft.
Frånluftsvärme – ta vara på värmen i ventilationsluften

Frånluftsvärme använder den varma luften som redan finns i huset, till exempel från kök och badrum. I stället för att gå ut genom ventilationen tas värmen till vara och används för att värma huset och vattnet.
Du behöver inte gräva eller borra. Det gör att systemet passar bra i mindre hus eller nybyggda bostäder.
Värmepumpar för större fastigheter
Har du en större villa, en bostadsrättsförening eller en lokal? Då finns det högre kapacitet och smart styrning.
Har du en stor villa, ett flerfamiljshus (till exempel en bostadsrättsförening) eller en kommersiell fastighet? Då finns det värmepumpssystem som är anpassade för större fastigheter och klarar betydligt större värmebehov. Sådana system – ibland kallade fastighetsvärmepumpar – bygger på samma principer som mindre värmepumpar (till exempel bergvärme eller luft/vatten) men har kraftigare kompressorer eller består av flera enheter som arbetar tillsammans. För större projekt behövs alltid noggrann planering och dimensionering, och IVT Kungsbacka har specialistteam som kan ta fram skräddarsydda lösningar för just din fastighet.
Appstyrning – kontroll via mobilen
Med IVT:s appar kan du styra din värmepump i mobilen. Du ser temperaturen, ställer in tider och följer din energianvändning direkt i telefonen.
Få hjälp att hitta rätt värmepump i Kungsbacka
Osäker på vilken värmepump som passar din bostad? På IVT Center Kungsbacka får du hjälp från början till slut – med rådgivning, installation och service.
Skicka en offertförfrågan eller kontakta oss på mejl eller telefon redan idag.